ALT OM KOLESTEROL
Hvad er kolesterol?
Kolesteroler er fedtstoffer i blodet. De dårlige af dem (LDL og VLDL) giver aflejringer i blodårerne, som er starten på åreforkalkning og tillukkede årer. 2/3 af kolesterolmængden i blodet kommer fra leveren og påvirkes af din kost, alder, livsstil og dine gener. 1/3 af blodets kolesterol kommer fra det, du spiser.
Hvad skal kolesterol ligge på?
De fleste laboratorier har som grænse, at det samlede kolesteroltal skal ligge under 5,0, og det dårlige kolesterol LDL skal ligge under 3,0. Man kan dog godt have et samlet kolesterol over 5,0, som ikke er bekymrende, hvis man samtidig har et højt HDL, da HDL ikke er en risiko for hjerte-kar-sygdom. Men LDL bør altid ligge under 3,0 mol/L.
Hvad er tegn på forhøjet kolesteroltal?
Man kan ikke mærke sit kolesteroltal. Mange mennesker går med forhøjet kolesterol i mange år, hvor det måske først bliver opdaget, når åreforkalkning eller en blodprop har vist sig. Det er heldigvis let at få målt sine kolesteroltal med en simpel blodprøve. Mindst hver anden voksen har forhøjet kolesterol.
Hvordan sænker man sit kolesterol?
Ved at spise sundt, tabe overvægt, bevæge sig og træne konditionstræning kan man sænke sit kolesteroltal lidt. Ifølge Hjerteforeningen kan sund livsstil give 10-15% sænkning af kolesteroltallet. Dog betyder alder og gener rigtig meget for kolesteroltallet og kan ikke påvirkes. Man kan godt være meget sund og have forhøjet kolesterol. Hos alle stiger det igennem livet.
Hvad er LDL?
LDL står for low density lipoproteins og består hovedsagelig af apolipoprotein B. LDL kaldes også det dårlige kolesterol (huskeregel: L = Lede). Man foretrækker, at LDL skal ligge under 3,0 hos i øvrigt raske personer. De nye guidelines fra Dansk kardiologisk selskab siger faktisk under 2,6. Hvis man allerede har åreforkalkningssygdom, vil man gerne have LDL endnu lavere.
Hvilken kolesterol medicin er bedst?
Kolesterolsænkende medicin af typen statiner er det mest brugte medicin i Danmark af al medicin. Atorvastatin er det formentlig mest potente af statinerne. Men medicinen kommer ikke uden bivirkninger. De mest almindelig bivirkninger er muskelsmerter, træthed eller leverpåvirkning. Det er derfor altid en afvejning, om forebyggelsen ved medicinen vejer tungere end bivirkninger for lige præcis dig. Der bør du altid rådføre dig med din læge.