ET TILSKUD AF JERN

Hvor hurtigt virker jern tilskud?

Med almindelige doser af jern vil du som regel få stigning i kroppens jerndepoter på 1-2 måneder. Det begrænsende er, hvilken dosis og hvilken jernform du tager, og hvorvidt du oplever forstoppelse af den valgte dosis og form.

Hvorfor giver jern forstoppelse?

Jern har kroppen generelt svært ved at optage. Den del af et jerntilskud, der ikke optages fra tarmen, kan give forstoppelse. Forskere mener, det skyldes, at nogle jerntilskud splittes op i mave og tarm, og at de frie jern-ioner suger væske til sig, som normalt ville gøre afføringen blød, og den i stedet bliver hård.

Hvad er organisk jern?

Organisk jern er jern bundet til en organisk aminosyre. Den unikke sammensætning får optageligheden til at stige. Dermed kan man klare sig med en mindre dosis, og risikoen for forstoppelse er også væsentligt mindre. Forskning fra et dansk sygehus har fundet, at 25 mg organisk jern er fuldt ud på højde med 50 mg traditionel uorganisk jern for gravide, og at mave-tarm-bivirkninger er betydeligt mindre.

Hvordan skal jern tages?

Jern tages bedst på tom mave med et glas vand. Dvs. 1-2 timer efter du sidst har spist. Efter indtagelse bør du vente 30 minutter med at spise. Du bør aldrig tage jern med mælk, da kalk nedsætter optageligheden.

Traditionel uorganisk jern optages bedst med C-vitamin i fx et glas appelsinjuice. Det er kun den uorganiske jern, der er følsom for, om den indtages med C-vitamin.

Hvad hjælper jern mod?

Jern har flere funktioner, end de fleste ved. Det er med til at mindske træthed og udmattelse. Det bidrager til et normal ilttransport i kroppen og normal energifrigivelse. Det spiller en rolle for et normalt immunforsvar. Kognitive funktioner dækker over hukommelse, indlæring, koncentration og planlægning. Jern bidrager til normale kognitive funktioner hos voksne og til normal kognitiv udvikling hos børn.

Hvilke jerntabletter er bedst gravid?

Sundhedsstyrelsen anbefaler 40-50 mg ferrojern fra uge 10. Forskning har vist, at 25 mg organisk jern er lige så effektivt som 50 traditionel jern og giver mindre forstoppelse. Dertil skal lægges jernindholdet i en eventuel multivitamin.

Med Familiens Multivitamin gravide, som indholder 14 mg organisk jern, og Familiens Jern får du i alt 39 mg organisk jern.

Hvorfor får man anæmi?

Anæmi kaldes også blodmangel. Det skyldes et fald i blodet af det iltbærende molekyle hæmoglobin. Jern deltager i den normale dannelse af hæmoglobin, så når kroppens jerndepoter er for lave, falder hæmoglobinniveauet, og man får anæmi. Det giver som regel træthed og svimmelhed.