SKAL MIT BARN HAVE JERN

Hvor meget jern skal børn have?

Børn på 2-5 år skal have 8 mg jern om dagen, børn på 6-9 år 9 mg jern om dagen og børn på 10-13 år 11 mg jern om dagen. I den mængde indgår både jern fra kosten og fra eventuelle kosttilskud såsom vitaminpiller. Børn har store jernbehov i forhold til deres størrelse, fordi de vokser.

 

Hvor meget jern skal små børn have fra kosttilskud?

Små børn, der ikke får kød og fisk, bør ifølge Sundhedsstyrelsen få 8 mg jern om dagen, enten som jerndråber eller fint knust børnemultivitamin tyggetablet. Et barn, der får modermælkserstatning, men ingen kød, bør have 4 mg jern om dagen. Et barn, der får lidt kød eller fisk, men hvor der også er dage uden, kan få 2-6 mg jern om dagen afhængig af hyppigheden af kødserveringer. Doserne kan godt slås sammen og gives med mellemrum i stedet for hver dag.

 

Kan børn få for meget jern?

Ja børn kan godt få for meget jern. Det kan give forstoppelse og kvalme. Men der skal en del til, og det mest almindelige hos børn er det modsatte, altså jernmangel. På lang sigt er langvarig overdosering af jern hos mennesker i nogle undersøgelser mistænkt for at kunne give kræft. Så fornuftig videnskabelig dosering er altid at foretrække.

 

Hvilke vitaminpiller er bedst til børn?

Det er der ikke en facitliste på. Vitaminpiller kan ikke erstatte en sund og varieret kost. Vitaminer og mineraler i kosttilskud skal optimalt være tilsat i de rette doser ud fra god forskning. Ekstra høje doser kan være skadelige. Nogle vitaminpiller er uden mineraler såsom jern, som børn ofte indtager utilstrækkeligt af. Behagelig smag er en nødvendighed for, at barnet vil spise den. Smags-, søde-, og farvestoffer kan være naturlige eller kunstige. Endelig kan børnevitaminer være veganske eller ikke-veganske.

 

Hvornår skal børn spise vitaminpiller?

Alle børn anbefales D-vitamin og, ved vegansk kost, B12-vitamin. De fleste børn får multivitaminer. Mange børnemultivitaminer er lavet til børn fra 3 år. Alderen fremgår på produkterne. Yngre børn kan godt få multivitamin tyggetabletter, hvis de knuses fint og ikke gives hver dag. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen fx til børn fra 1,5 år, hvis de mangler jern.