VITAMINER TIL GRAVIDE

Er multivitamin gravid nok?

Ja, en vitaminpille til gravide med mange forskellige vitaminer og mineraler er en god idé. Behovet for mange vitaminer og mineraler stiger hos gravide.

Læs om Familiens Multivitamin gravide her

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage deres vitaminer hver for sig eller i en multivitamin. En god multivitamin vil dække behovet for folinsyre og D-vitamin. Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen alle gravide at tage ekstra jern fra uge 10. Omega-3 fedtsyrer er heller ikke indeholdt i multivitaminen.

 

Hvor længe skal man tage folinsyre under graviditet?

Man skal som gravid tage folinsyre i minimum de 12 første graviditetsuger.

Læs om indholdet af folinsyre i Familiens Multivitamin gravide her

Du kan dog sagtens fortsætte resten af graviditeten, hvis du får folinsyre i form af en multivitamin. Du kan tåle op til 600 mikrogram folinsyre om dagen i en længere periode uden nogen risiko, og du vil med multivitaminen få en række andre vitaminer og mineraler. 

 

Hvilken fiskeolie er bedst til gravide?

Gravide har især gavn af omega-3 fedtsyren DHA.

Læs om Familiens Omega-3 fiskeolie her

DHA i tilstrækkelige mængder medvirker til normal udvikling af fostrets øjne og hjerne. Det kræver mindst 200 mg DHA om dagen ud over blandet 250 mg DHA og EPA. Hvis graviditetskvalme og mange kosttilskud ikke går så godt i spænd, kan du overveje størrelsen på din fiskeoliekapsel. Det vil altid være tilrådeligt, at fiskeolien er af en kvalitet, hvor indholdet af tungmetaller er meget lavt. 

 

Kan man få for meget D vitamin når man er gravid?

Man kan godt få for meget D-vitamin, når man er gravid. Det afhænger af, hvilken dosis man tager, og hvordan niveauet i blodet var, da du blev gravid.

Læs om Familiens D-vitamin her

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle gravide at få 10 mikrogram D-vitamin hver dag i graviditeten. Hvis du lå lavt på forhånd, bør du formentlig få mere efter aftale med din læge. Som udgangspunkt kan gravide i en kortere periode sagtens tåle D-vitamin doser mange gange højere end 10 mikrogram. 

 

Hvilke vitaminer må man ikke tage som gravid?

Er der nogle vitaminer, gravide ikke må tage?

Læs om Familiens komplette pakke til gravide her

Gravides behov for A-vitamin stiger, men undgå A-vitamin i høj dosis. I en vitaminpille max 100% af det daglige behov, som er 800 mikrogram, men gerne mindre end det.

Alle vitaminer og mineraler i ekstra høje doser (på nær folinsyre, D-vitamin og jern) bør gravide være forsigtige med, da nogle undersøgelser finder mulige negative virkninger for graviditet og barn.

Plantedele og urter i kosttilskud frarådes af Fødevarestyrelsen, selv om det kan lyde naturligt og tillokkende. Der er simpelthen for lidt viden om plantedele, og risiko for fosterskade kan ikke udelukkes.

 

Leder du efter viden om perioden efter fødsel? Læs her

Leder du efter viden om graviditet? Læs her

Læs Patienthåndbogens officielle artikel om graviditet og kosttilskud her